HTML

Erasmus Experience Efendim!

"Elindultam szép hazámból..." és megérkeztem Isztambulba 2009-ben. Eredetileg az ott töltött 5 hónapról szólt ez a blog, de lehet, hogy túlnő ezen. Erasmus, Isztambul, szerintem.

Erről írtam, ezt keresed

Így írtok ti

Edirne - avagy attól, hogy egykor valami ősi főváros volt, még nem feltétlenül érdemes megnézni

Efendim 2010.08.06. 19:46

Nos, ami Edirnét illeti, persze könnyen beszélek, hiszen én már voltam ott, nameg biztos különböző könyvek és irodák teljesen mást mondanak, de szerintem nem igazán érdemes az embernek erre fecsérelni az idejét. Kicsit Bursát idézte, azt leszámítva, hogy Bursa klasszisokkal jobb volt.

Edirne 3 híres dzsámija kb ugyanazon a téren áll. Az egyik kalligrafikus díszítése, a másik hatalmas faragott márvány ajtaja, a harmadik pedig némi optikai csalásról híres. Ha teszem azt, az ember először jár iszlám országban és ez az első város, ahova elvetődik, akkor biztos hatalmas élmény lesz számára végigjárni ezt a 3 helyet - de igazából pont olyanok ezek is mint a többi dzsámi, legyen az Isztambulban, Bursában, Safranboluban vagy felteszem akárhol máshol, ahol az adott település népessége meghaladja az 1000 főt.

A két bazár mondjuk rejt "értékes" kincseket, mint például maszkot bankrabláshoz vagy a mellékelt fotón látható csodás lábbeliket. A nagyobb bazár mögötti utcában található egy jópofa kis étterem, amit apa és fia vezet /rokoni kapcsolatukra nem csak a hordónyi hasukról lehet következtetni, az arcukra van írva/ és a máj a specialitásuk, kenyérrel és ayrannal, amolyan fapados megoldásban - száraz csípőspaprikájukat csak annak ajánlom, aki már az anyatejet is chilivel szívta magába. Amikor azt írom étterem, akkor mondjuk egy szimpla kis beülős helyet képzeljetek el, semmi különösebb luxussal, de nagyon kellemes hangulattal, szigorúan 40 négyzetméter alatti területen.

Szállás ügyben nem fogok tudni segíteni, mert mi Keşanból mentünk át - ami mégannyira sem említésre méltó, szimplán csak Zombie Town-nak neveztem el első ott töltött este - és nem maradtunk éjszakára. Isztambulba mondjuk meglepően olcsón (10 líráért) mennek  Edirnéből buszok és minden nagyobb busztársaság meg is található.

És akkor jöjjenek a képek!

Kalligrafikus díszítés kívül-belül:

 

Hatalmas márvány bejárat:

 

Mimar Koca Szinán szobra a főtéren, legnagyobb művével, a Şehzade mecsettel a háttérben:

/benn-fent-es olvasóinknak kiegészítésül hozzátenném, hogy a Szulejmán Dzsámit is ő jegyzi/

A bejegyzést zárásaként pedig ím' a tüzes lehellet török elixírje:

Címkék: utazás tömegközlekedés tanács dzsámi edirne

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eeestanbul.blog.hu/api/trackback/id/tr572204174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vakariosz 2010.08.06. 22:43:00

Szerintem nagyon igazságtalan vagy Edirnével. Én Törökországban tizenegyszer jártam. Edirnében ebből háromszor. Egyszer épp úgy egy hónapja.

Az, aki látta a három mecsetet (Selimiye, Eski, Üc Serefli) látta Edirnét? Aki nem látta a Kirazlit, a Lalelit vagy épp nem hallgatott meg egy évszázados hatim-programot a Dar-ül-Hadíszban, az is látta Edirnét? Aki nem járta végi az Alipasa bazárt, aki nem mélázott el a Macedónia-toronynál, s nem hallgatta a víz csobogását a Darüssifában, az látta Edirnét? Aki nem ment fel a Bejazit-épülettegyüttes feletti dombra a veli sírjához, az látta Edirnét? Aki nem ment át a Maricán a régi vasúthoz, az látta Edirnét? Az aki nem állt meg a Nagy Szent Zsinagógánál, a lépcsőnél vagy épp a bolgár templomnál, az látta Edirnét?

Aki nem evett albán májat Edirnében, az érezte Edirne ízét?

A Selimiye hatalmas és Koca Mimar Sinan csodája. Ez tagadhatatlan. S csak ha a Selimiye állna ott, már azért is megérné.

Az Eskiben pedig ott a szent Kába (szívünk és lelkünk) egy kis darabja. Aki egyszer is járt a Szent Háznál, az már ettől kis darabtól elalél.

S ez nem von le semmit sem Bursa szépségéből!

Efendim 2010.08.21. 14:45:08

@Vakariosz:

Először is, köszönöm a kommentet!
Azt hiszem a hozzászólásod első szava ragadja meg a lényeget: "Szerintem"
A blog rövid leírásában a jobb felső dobozban is szerepel ez a szó és nem véletlenül. Ez egy végtelenül szubjektív blog arról, ahogy én láttam Törökországot, amikor volt szerencsém kint élni.
Nem szeretnék persze senkit sem megbántani, kétségkívül egy csodálatos ország, mely megannyi kincset rejt az odalátogató számára.
Itt pedig egyszerűen arról van szó, hogy Edirnéről eszembe jutott Bursa és a Bursa - Edirne összehasonlítást !nálam! Bursa nyerte.
süti beállítások módosítása